14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Spominjamo se rojstva sira Fredericka Bantinga, ki je pred 100 leti skupaj s Charlesom Bestom odkril inzulin. Cilj je ozaveščanje posameznikov o pomembnosti zdravljenja sladkorne bolezni, takojšnjega odkrivanja in preventive oziroma preprečevanje sladkorne bolezni ter zagotovitev dostopa do opreme in pripomočkov, ki jih sladkorni bolniki potrebujejo.

Na svetu je 463 milijonov ljudi s sladkorno boleznijo, od tega milijon oseb  nima omogočenega dostopa do potrebnega inzulina. Podatek, da bo do leta 2030  za sladkorno boleznijo trpela ena od devetih oseb, kar je 59 milijonov oseb več kot sedaj, in da je sladkorna bolezen v porastu tudi v Sloveniji ni obetajoč. Še posebej narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je večinoma povezano s staranjem in prebivalstva in nezdravim življenjskim slogom. Zdravstveni delavci bodo zaradi tega še bolj obremenjeni in oskrba teh bolnikov bo slabša. Za svoje zdravje lahko največ naredimo sami, zato je pomembno, da spremljamo svoje zdravstveno stanje, se vsakodnevno gibamo, zdravo prehranjujemo ter se izogibamo slabim razvadam kot so kajenje, alkohol in nezdrava prehrana.

Tudi v tem šolskem letu so se učenci od 6. do 9. razreda pripravljali na tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni, katerega se je udeležilo 17 učencev. 5 učencev je prejelo bronasto priznanje, učenka 9. razreda, Naja Pori, pa se je uvrstila na državno tekmovanje, ki bo v soboto, 19. 11. 2022. Vsem prejemnikom priznanj iskrene čestitke.

Dan sladkorne bolezni smo na šoli obeležili s tradicionalnim pohodom z društvom diabetikov Polžki iz Dravograda. Zbrali smo se predstavniki razredov Zdrave šole, tekmovalci v znanju o sladkorni bolezni, učenci 1. razreda, otroci vrtca ter člani društva diabetikov Polžki iz Dravograda. V uvodu nas je nagovoril predsednik društva Ervin Kodrun, nato pa smo se odpravili na krajši pohod v okolico šole. Po vrnitvi pred šolo so nas člani društva pogostili z mandarinami ter obljubili, da se naslednje leto zopet vidimo.

Mojca Dajčman in Mateja Petek

Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1