Pravijo, da v tretje gre rado. Tudi nam se je v tretjem poskusu končno le uspelo podati na pohod po Vorančevi poti, pa še to za las, saj smo se zaradi nepričakovanega jutranjega dežja morali na pot odpraviti kar dve uri kasneje. Žal je zaradi tega nekaj staršev udeležbo odpovedalo.

V Kotljah so nas pričakale učiteljica Suzana Makič in tri učenke, soustvarjalke poti, ki so nas prijazno vodile po Mali raziskovalno-gibalni poti MRGP 4K 20-21.

Sprehajalna pot je nastala v šolskem letu 2020/21, ko so takratni četrtošolci podružnične šole v Kotljah pod mentorstvom učiteljic skozi vso šolsko leto raziskovali poti in prostore, kjer je hodil, se zadrževal in se igral mladi Lovro Kuhar – Prežihov Voranc.

S pomočjo zemljevida poti, ki je prav tako delo mladih ustvarjalcev, smo se podali na pot. Na vsaki izmed 16-ih postojank smo se ustavili, učenke vodnice pa so nam predstavile zanimivosti iz Prežihovega življenja. Zastavile so nam naloge, s pomočjo katerih smo spoznavali Kotlje in Prežiha ter se preizkusili v različnih fizičnih aktivnosti, ki jih ponujata narava in relief. Tako smo na poti spoznali marsikatero zanimivost iz Vorančevega življenja. Ustavili smo se tudi na Prežihovini, si ogledali bajto, v kateri je Prežih živel, kaščo in pisateljev spomenik. Ogledali smo si tudi zanimive Turške šance, ki so v srednjem veku služile kot obramba pred turškimi vdori, ter od daleč opazovali skrivnostni gradič Šratnek.

Sprehodili smo se še do Rimskega vrelca in se čez cvetoče travnike napotili nazaj do izhodišča. Za zaključek smo se ustavili še na pokopališču, kjer je Lovro Kuhar pokopan, ter si ogledali potoček, ob katerem se je nekoč odvila zgodba z naslovom Potolčeni kramoh, ena izmed enajstih črtic, zbranih v zbirki črtic Solzice.

Lep in poučen pohod je bil. Veselimo se novih skupnih doživetij v naslednjem šolskem letu.

Mateja Petek

Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1