Naša šola že vrsto let sodeluje na natečaju Naravne in druge nesreče, ki ga razpisuje Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Glavni namen natečaja je ozavestiti in informirati mlade in starejše o preventivnem ravnanju ob naravnih in drugih nesrečah.

Tudi letos se je kar  veliko učencev ob pomoči mentorjev odločilo sodelovati z literarnimi in likovnimi izdelki ter s filmom. Na državni nivo smo bili izbrani kar štirje učenci – Neža Laznik z literarnim prispevkom mentorice Kristine Prikeržnik Vrhovnik, Ažbe Vrhovnik, Alya Pokeržnik, in jaz pa s filmom »Ko spregovori gozd«, pod mentorstvom Andreje Krotmajer in Renate Sešel.

15.5.2024 smo se ob 7:30 uri s kombijem odpeljali proti Igu, kjer so za nas pripravili slavnostno prireditev. Prijetnemu programu z lutkovno igrico in podelitvijo nagrad je sledila še predstavitev izobraževalnega centra s prikazom gašenja večjega požara. Poskrbeli so še, da nismo bili lačni in že smo se polni vtisov vrnili domov.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate nagrajeni animirani film.

https://video.arnes.si/watch/shqbdxxw7cl2

Urška Bukovc

POŽAR NA KRASU

En čevelj je iz boja, drugi je pripravljen na novi boj. Nekaj slik je, so pa v glavi ostali spomini na ogenj, dim, vročino, znoj in utrujenost.

Oče se še dobro spomni prvega klica poveljnika društva. Pozval je, da naj se takoj javi za odhod na Kras. Oče je potrdil udeležbo in odhod ekipe je bil ob 4.00 zjutraj. Dolga je bila pot s Koroške na Kras. Na pot so se podali z modrimi lučmi. Ljudje so jih ves čas pozdravljali. To je bila pot v neznano, saj niso vedeli, kaj jih čaka. S seboj so imeli vso opremo in nekaj pijače. Ob 7.00 so prispeli na štabno mesto in čakali na nadaljnja navodila. Ekipe so se razporedile, z njimi tudi moj očka. Letala za gašenje so preletavala območje in pričela z gašenjem. Ogenj je bil viden kilometer in pol stran od obrambne linije. Vodja intervencije je budno spremljal stanje. Ljudje v Italiji so jih veselo pozdravljali. Delo je potekalo mirno, nakar se sliši glas vodje intervencije: »Italijani so zaspali!« To ni bil dober znak. V zraku se ni slišalo več helikopterja in ne letala. Veter je obrnil smer. Obrnil se je proti Sloveniji! Požar se je širil s svetlobno hitrostjo. V radijski postaji se je zaslišal krik: »Umik, umik!« Gasilci so se začeli umikati, vzeli so, kar se je dalo vzeti.

En del Koroške odprave se je obrnil proti Sloveniji, drugi pa so ostali ujeti v Italiji. Majhen kraj z nekaj hišami je objel ognjeni obroč. Ostali so z majhno količino opreme in nekaj vode. Reševali so svoja vozila, sebe in domačine. Težko so se sporazumevali z domačini. Ogenj se je v nekaj minutah prestavil višje. V kraju je nastala tišina, sledila sta šok in strah. Strah za lastno življenje je prevzel vsakogar. Konvoj vozil je vozil iz Italije, na meji s Slovenijo pa je že čakal rešilec. Gasilci so se prebili naprej, kjer so čakali na obrambni liniji in varovali hiše. Domačinov ni bilo, ker so vas izpraznili. Gasilci so čakali, v daljavi pa se je slišalo pokanje lesa. Ogenj se je bližal hišam. Začelo se je aktivno zalivanje terena in varovanje hiš. Ogenj se je približal, goltal je vse pred sabo in čas se je ustavil. Gasilci so hiše k sreči obvarovali. Kar naenkrat se je pred njimi prikazala domačinka s solznimi očmi in besedami iskrene zahvale.

Iskreni ‘hvala’ in stisk roke gasilcu poplačata vse občutke in mu napolnita dušo z novimi pozitivnimi trenutki. Proti večeru je sledilo pospravljanje opreme in odhod na zbirno mesto. Tisti dan niso videli sonca in ne dihali čistega zraka. Pot je bila vijugasta, cesta zadimljena. Upali so, da pridejo čimprej iz te megle. Pot je potekala mirno. Ljudje so jih pozdravljali in ploskali. Na poti je stala deklica, stara okoli šest let, s plakatom, na katerem je pisalo: »HVALA!« Očku in ostalim so se zarosile oči. Doma je sledil zaslužen počitek.

Kar naenkrat pa se je zaslišalo iz pozivnika: »NA POMOČ, KRAS!« Glede na izkušnjo ni nihče niti pomislil, da ne bi še bolj odločno odšel NA POMOČ.

(Pripoved mojega očeta)

Neža Laznik, 4. a

(Prispevek je bil nagrajen na natečaju ‘Naravne in druge nesreče’ na regijskem in državnem nivoju.)

Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1