Danes, 4. junija 2024, smo se učenci 7. a in b razreda ter učitelji Nace Matvos, Petra Matičko in Janja Hanjže Brecl, odpravili po lepi Sloveniji na tehniški dan. Na pot smo krenili že zelo zgodaj, da smo lahko pravočasno prispeli v največji Tehniški muzej Slovenije, v Bistro, ki je bil ustanovljen že leta 1951.

Na poti smo lahko občudovali raznoliko pokrajino, se peljali mimo prestolnice in občudovali prostrano in še dokaj neokrnjeno Ljubljansko barje.  

Glavne muzejske zbirke Tehniškega muzeja Slovenije se nahajajo v nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki, kjer smo se lahko posedli v mirnem naravnem okolju, stran od mestnega vrveža, pomalicali in pokramljali s sošolci in sošolkami.

Nato sta nam vodič in vodička predstavila različne zbirke, ki jih lahko ponudi ta Tehniški muzej. Osnovna naloga muzeja je, da strokovnjaki s posameznega področja  zbirajo, zaščitijo in posredujejo slovensko tehniško dediščino mlajšim rodovom. Na nekaj več kot 6000 m² razstavnih površinah so na ogled stalne zbirke s področij kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva in elektrotehnike. Največ časa smo posvetili gozdarstvu, lesarstvu, kmetijski mehanizaciji ter starim avtomobilom ter motorjem.

Po ogledu muzejskih zbirk smo se odpravili nazaj proti Ljubljani, kjer smo se ustavili v novem Woop fun parku, kjer so se naši sedmošolci skupaj z animatorji zabavali na 3500m² velikem poligonu, ki ponuja raznovrstne atrakcije. Nato smo se še podkrepili in počasi zapustili Osrednjeslovensko regijo  ter se proti večeru utrujeni, a z lepimi spomini vrnili na naše domove.

Janja Hanjže Brecl

Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1