Dragi mladi!

Se spomnite, kako ste bili nekateri pred mesecem dni navdušeni, ko je šola sredi šolskega leta zaprla svoja vrata? Prvih nekaj dni je minilo v znamenju igranja, lenarjenja in počitka. »Juhuhu… počitnice!« ste menili nekateri. Kmalu pa so vam učitelji poslali prve zadolžitve, ki so se večini zdele celo precej zanimive in so jih hitro opravili. A zdaj traja to že precej dolgo in navdušenje pojenja. Delo za šolo doma ni več tako zanimivo in večina si želi nazaj v šolske klopi, se družiti s prijatelji in celo z učitelji imeti stik v živo in ne samo preko interneta. Tale narobe svet ni več tako privlačen, kot je bil na začetku. Če so starši prej želeli, da se družite v živo, zdaj zahtevajo, da ostanete doma. Zdaj vam dovolijo, da sedite za računalnikom ure in ure, se pogovarjate po telefonu, uporabljate Instagram, Zoom, Snapchat …Pa vendar se priporočila tudi v času epidemije niso spremenila. Visenje na telefonu ali igranje igric v neskončnost uničuje nevronske povezave v možganih in kakršnokoli pretiravanje tudi sedaj ni priporočljivo. Zato je delo za šolo lahko dobrodošel pripomoček za preganjanje dolgčasa, vzdrževanje dnevnega ritma in spodbujanje delovanja možganov. Šolsko delo vas ohranjanja v mentalni, duševni in čustveni kondiciji.

Vsi skupaj in vsak zase moramo skozi vse to. V življenju nas vsak dogodek na določen način obogati, oblikuje, pa četudi tega ne opazimo takoj. Poskusite tudi iz tega obdobja potegniti zase največ, kar se da.

TURBO namigi za učinkovito učenje

Mag. Darko Hederih in g. Domen Smerdelj sta pripravila serijo 10-ih TURBO webinarjev na temo učinkovitega učenja, kjer sta se posvetila pomnjenju učne snovi, zapisovanju učne snovi, luščenju bistva, spoznanju taktik pri testih znanja in kako se pripraviti na spraševanje in govorni nastop.

1. TURBO namig: V TIŠINI ali ob GLASBI

Pričnemo z osnovami: priprava na učenje, moteči dejavniki, koncentracija, delovanje možganov.

2. TURBO namig: JUTRANJI ČUDEŽ

– pomen sprotnega učenja,
– krivulja pozabljanja,
– kratkoročni in dolgoročni spomin,
– odmori in vrstni red predmetov,
– krivulja učinkovitosti,
– ponovitev tik pred spanjem.