V ponedeljek, 22. maja 2023, so se četrtošolci odpravili v Muzej na prostem Rogatec. Namen obiska je bil, da spoznajo kulturno dediščino in domače obrti. V delavnicah so preizkušali svoje spretnosti. Razdelili so se v tri skupine.

Preizkusili so se v izdelovanju in peki kruhkov. Vsak učenec je prejel »žuliko«, to je kepica testa, ki so jo potem »žulili«, oziroma valjali in oblikovali. Nastajale so različne umetnine kot so srčki, polžki, žemlje, pletenice … Ko so bile pečene, so prijetno dišale.

V eni izmed majhnih hišk, nas je čakal kovač. Predstavil je poklic kovača nekoč. Delo je bilo težko, pa tudi nevarno. S pomočjo meha so mu učenci pomagali vzdrževati ogenj. Kovač jim je prikazal težko kovaško delo in izdelal žebelj.

V eni izmed delavnic so si izdelali »nunalce«, s katerimi so ob spremljavi lončenega basa in trstenk igrali ljudske pesmi. 

Zanimiv je bil ogled stare hiše, ki jo pokriva še slamnata streha. V notranjosti so hiša, kamra, štiblc in črna kuhinja. Iskali so kopalnico, našli pa samo lavor in brisačo. Nedaleč od hiše pa je stal lesen WC na štrbunk. Ob hiši so videli še skedenj, kozolec in veliko starega kmečkega orodja. Za večino so vedeli, čemu je bilo namenjeno. Nedaleč stran je bila trgovina z mešanim blagom. Videli so, kako so včasih prodajali moko, olje, sladkor in druge stvari.

Učenci so bili navdušeni. Le malokdo pa si bi želel živeti v tistem času, kajti danes je življenje udobnejše.

Zapisali: Kristina Prikeržnik Vrhovnik in Milena Jamer

no images were found

Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1