Vsako leto 22. aprila praznujemo kot Svetovni dan Zemlje. Ta pomemben dan nas spominja na pomen varovanja našega planeta ter nas spodbuja k ukrepanju za ohranjanje narave in okolja.

Letošnja tema svetovnega dneva Zemlje je “Planet proti plastiki”, kar je poziv k zmanjšanju uporabe plastike v dobro zdravja ljudi in planeta. Med zahtevami je 60-odstotno zmanjšanje proizvodnje plastike do leta 2040, s končnim ciljem zagotoviti prihodnost brez plastike za prihajajoče generacije.

Svetovni dan Zemlje je priložnost, da se ozremo na naše vedenje in učinkovitost pri ravnanju z našim okoljem. Skupaj lahko naredimo veliko za zmanjšanje onesnaževanja, ohranjanje biotske raznovrstnosti ter spodbujanje trajnostnega načina življenja.

Ker je nam na šoli skrb za okolje na prvem mestu, smo v okviru Svetovnega dneva Zemlje pripravili plakate, prispevek na šolskem radiju, se o tematiki pogovorili pri urah in uredili ter očistili šolsko okolico.

Letošnji Svetovni dan Zemlje je še posebej pomemben, saj se soočamo z izzivi podnebnih sprememb in izgube biotske raznovrstnosti. Zato je ključno, da se zavedamo svoje odgovornosti do planeta in se trudimo zmanjšati svoj ogljični odtis ter negativni vpliv na okolje.

Vsak od nas lahko prispeva k bolj zeleni prihodnosti z majhnimi vsakodnevnimi dejanji, kot so recikliranje, varčevanje z energijo, uporaba trajnostnih prevoznih sredstev in podpora okolju prijaznim podjetjem.

Ob tej priložnosti se spomnimo, da imamo samo eno Zemljo in da je od nas odvisno, kako dobro jo bomo ohranili za prihodnje generacije. Zato se pridružimo globalnemu prizadevanju za varovanje našega planeta in naredimo vsak dan Svetovni dan Zemlje!

Besedilo pripravil: učitelj Blaž z učenci Jure, Eva in Jana

 

Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1