V ponedeljek, 27. maja 2024, smo se četrtošolci odpravili v Muzej na prostem Rogatec. Namen obiska je bil, da spoznamo kulturno dediščino in domače obrti. V delavnicah smo preizkušali svoje spretnosti. Razdelili smo se v tri skupine. Preizkusili smo se v izdelovanju in peki kruhkov. Vsak učenec je prejel »žuliko«, to je kepica testa, ki smo jo potem »žulili«, oziroma valjali in oblikovali. Nastajale so različne umetnine kot so srčki, polžki, žemlje, pletenice … Ko so bile pečene, so prijetno dišale. Odnesli smo jih lahko domov. V eni izmed majhnih hišk, nas je čakal kovač. Predstavil je poklic kovača nekoč. Delo je bilo težko, pa tudi nevarno. S pomočjo meha smo mu pomagali vzdrževati ogenj. Kovač nam je prikazal težko kovaško delo in izdelal žebelj. V eni izmed delavnic smo si izdelali ljudsko glasbilo »nunalce«, s katerimi smo ob spremljavi lončenega basa in trstenk igrali ljudske pesmi.

Zanimiv je bil ogled stare hiše, ki jo pokriva še slamnata streha. V notranjosti so bile hiša, kamra, »štiblc« in črna kuhinja. Iskali smo kopalnico, našli pa samo »lavor« in brisačo. Nedaleč od hiše pa je stalo leseno stranišče na »štrbunk«. Ob hiši smo videli še skedenj, kozolec in veliko starega, kmečkega orodja. Za večino orodja smo vedeli, čemu je bilo namenjeno. Nedaleč stran je bila stara trgovina z mešanim blagom. Videli smo, kako so včasih prodajali moko, olje, sladkor in druge stvari.

Učenci so bili navdušeni. V trgovinici z domačimi naravnimi izdelki so izbrali stvari zase in za svoje najbližje. Le malokdo pa si bi želel živeti v tistem času, kajti danes je življenje udobnejše.

                                                                                           Kristina P. Vrhovnik in Tatjana Čevnik

Skupno 148 obiskov, današnjih obiskov 1